Sociale media als sleutel tot succes: til je bedrijf naar dat niveau hoger

Als bedrijf wil je aanwezig zijn op de plekken waar je huidige en potentiële klanten zitten. Tegenwoordig is men gemiddeld 2,5 uur per dag actief op sociale media. Daar moet je dus zijn als handelaar! Je kan er informatie over je service of product verspreiden, relaties met klanten opbouwen en onderhouden, en meer verkopen. Maar hoe begin je hier mee?

Titel

Social media als sleutel tot succes

Categorie

Zorg er voor dat je aanwezig bent op de juiste platformen

Er zijn tal van social media platformen: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, TikTok, Pinterest, Reddit… Elk van deze platformen heeft zijn eigen unieke imago en doelpubliek. Als bedrijf is het belangrijk om aanwezig te zijn waar jouw doelgroep actief is. Dit is een belangrijke factor in je keuze. Daarnaast moeten ook je producten, merkidentiteit en de concurrentie in overweging worden genomen. Hou er wel rekening mee dat elk platform op verschillende manieren zal gaan communiceren. Als je er voor kiest om actief te zijn op meerdere kanalen, moet je in gedachten houden dat je niet op elk platform op dezelfde manier je boodschap zal kunnen overbrengen. 

Blijf betrokken

Sociale media geeft je de kans om in contact te staan met je klanten. Een persoonlijke aanpak geeft je klanten en volgers het gevoel dat dicht bij jouw merk staan. Maak hier gebruik van en probeer zo betrokken mogelijk te zijn: stel vragen, deel relevante of praktische informatie, en hanteer klachten op een constructieve manier. Die ene persoonlijke bedanking bij een leuke reactie, kan een volger omvormen tot een trouwe klant, of beter nog, een ambassadeur van jouw merk.

Experimenteer

Social media heeft het voordeel om vluchtig te zijn, wat je ook de mogelijkheid geeft om dingen uit te proberen. Je kan vragen stellen, of polls uitsturen, een challenge lanceren… en zien wat dit geeft. Er is enorm veel mogelijk. Was een actie een flop? Dan weet je dat je dit niet meer moet proberen. Was een bepaalde actie een succes? Dan kan je dit na een bepaalde periode herhalen. Blijf je volgers verrassen (en jezelf) en trek nieuwe klanten aan!

Maak gebruik van advertenties (ads)

Je kan aan de hand van verschillende (gratis) tools te weten komen over de activiteiten en interesses van je volgers, en klanten. Aan de hand van die gegevens kan je op social media een specifieke doelgroep voor jouw zaak benaderen. Met al enkele euros per dag, kan je advertenties gaan tonen aan jouw doelgroep en je klantenbestand gaan uitbreiden.

Volg trends

Onze maatschappij is continu in beweging. Wat vorige maand hip was, kan deze maand alweer vergeten zijn. Zorg er dus voor dat je mee bent met de laatste trends binnen jouw niche. Jouw klanten verwachten dat jij hen op de hoogte houdt! Als klanten het gevoel krijgen dat je niet ‘mee bent’, kiezen ze voor een meer vooruitstrevende concurrent.

Verkoop je producten of services ook online

In 2023 zal de belangrijkheid van online shopping via social media verder toenemen. Dankzij de groeiende populariteit van sociale media zoals Instagram en TikTok, kan men nu ook shoppen binnen de applicatie en zo een snelle en efficiënte manier van aankopen realiseren. Online shopping op social media wordt steeds meer de norm en bedrijven die niet actief zijn op deze kanalen zullen waarschijnlijk achterblijven in de concurrentie. Bovendien zorgen social media voor een unieke kans om direct feedback van klanten te verkrijgen, wat jou als bedrijf helpt bij het verbeteren van je aanbod. 

Haal je voordeel uit USG (User Generated Content)

User Generated Content (UGC) zijn foto’s, teksten, video’s… met/over jouw product of dients, die door klanten gecreëerd en gedeeld is, en niet door jou als bedrijf. Je kan deze ‘content’ inzamelen door bijvoorbeeld een fotowedstrijd te lanceren. 

USG creëert vertrouwen bij potentiële klanten over jouw product of dienst, aangezien het geen platte reclame is van jou als bedrijf, maar dat de informatie komt van echte gebruikers. Het is een enorm krachtige vorm van marketing om potentiële klanten te inspireren om een aankoop te doen. Het helpt bij het verhogen van het bereik van een merk, en het versterkt de band met je bestaande klanten.

Conclusie

Door online zichtbaarheid van je bedrijf, ben je aanwezig daar waar jouw klanten en potentiële nieuwe klanten zitten.  Op social media kan er informatie over je service of product verspreid worden, kan je relaties met klanten opbouwen en onderhouden, en uiteindelijk, meer verkoop realiseren. 

Wil jij aan de slag met social media voor jouw bedrijf?